Vervoer

/Vervoer
Vervoer2018-09-17T06:16:53+00:00

De foto hierboven is genomen op het station Zhongshan Park en de metrolijn die daar (deels boven de grond) rijdt zijn lijn 3 en lijn 4.
Reizen in en om Shanghai is eenvoudig, snel en goedkoop en er zijn heel veel opties. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over vervoer in en om Shanghai.

TAXI

Taxi’s zijn goedkoop en geen overbodige luxe in Shanghai. Taxi chauffeurs spreken over het algemeen geen Engels en lezen alleen Chinees schrift. Het daarom handig om een visitekaartje met het Chinese adres van je bestemming bij je te hebben. Er is een basistarief voor de eerste 3 km, vanaf 23.00 uur betaal je het hogere nachttarief. Laat de taxi chauffeur altijd op de metro rijden. Wanneer je een Chinees telefoonummer hebt kun je ook de “DIDI” app gebruiken om taxi’s te reserveren, Didi heeft Uber in China overgenomen. Je kunt altijd cash betalen of met WeChat/Alipay, credit cards en debit cards worden niet altijd geaccepteerd. Let wel op dat je een offciele taxi met meter neemt, zeker op de treinstations & vliegvelden zijn er onofficiele taxi’s die mensen kunnen oplichten.

METRO

Shanghai heeft het modernste (en binnenkort grootste) metro netwerk ter wereld, momenteel zijn er 16 lijnen. De metro is de makkelijkste, goedkoopste en doorgaans snelste manier om je in Shanghai te verplaatsen. Alle informatie in het systeem van de metro is naast het Chinees ook in het Engels. De metro is ook erg goedkoop (3-5 Rmb per rit). Dit alleen al zorgt ervoor dat veel mensen het liefst per metro reizen.
Een (interactieve) kaart van de metro vind je hier. Je kan de metro app Explore Shanghai op je smartphone zetten zodat je de kaart en routeplanner altijd bij de hand hebt. De metro begint tussen 05:00 en 06:00 uur ’s ochtends maar stopt relatief vroeg, namelijk tussen 22:30 en 23:00 uur ’s avonds.

BUS

De bus is het goedkoopste vervoersmiddel in Shanghai maar de informatievoorziening is enkel in het Chinees. De bus kan handig zijn voor locaties die met de metro niet te bereiken zijn.

TREIN

De Fuxing train, de snelste passagierstrein ter wereld, tussen Shanghai en Beijing.

China heeft inmiddels het grootste high speed treinnetwerk ter wereld. Vanaf Shanghai kun je goedkoop en snel door China reizen. Voor het kopen van een treinkaartje heb je je paspoort nodig. Treinkaartjes kun je op de dag zelf op het station kopen of vooraf online reserveren voor een specifieke tijd en stoel. Je kunt bijvoorbeeld de website en app Ctrip gebruiken hiervoor. Het kan druk zijn zeker in de spits of in de weekenden en feestdagen. Leuke dagtrips vanaf Shanghai zijn bijvoorbeeld Hangzhou, Suzhou en Nanjing. Maar zelfs Beijing is niet ver weg, want de snelste hogesnelheidstrein ter wereld rijdt momenteel tussen Shanghai en Beijing (bijna 5 uur reistijd). Vanaf medio september 2018 is er ook een hogesnelheidstrein Shanghai-Hong Kong (8 uur reistijd).

AUTO RIJDEN

Huren van een auto kan voor een dag of voor langere tijd via de grote autoverhuur bedrijven, wel heb je om zelf te rijden een Chinees rijbewijs nodig. Wanneer je dit (nog) niet hebt is het wel mogelijk om een auto met chauffeur te huren of te leasen. Voor de langere lease termijnen hebben meeste bedrijven een contract met een leasemaatschappij. Het is gebruikelijk om met Chinees nieuwjaar een maandsalaris extra te geven, het bedrag is mede afhankelijk van datum indiensttreding en mate van tevredenheid. Wanneer je een Nederlands rijbewijs hebt, kun je je Chinese rijbewijs halen. Dit bestaat uit een theorie examen en een medische test. Er zijn apps om de chinese verkeersborden te leren ter voorbereiding op het examen. Je kunt ook zelf een auto aanschaffen maar dit is kostbaar vanwege de hoge BMP, verzekering, nummerplaat en parkeerkosten. Echter veel bedrijven staan het niet toe dat hun expat werknemers zelf rijden. Navigatie apps Apple Maps en Waze Google Maps enkel via VPN.

MAGLEV

De Maglev trein van Shanghai naar Pudong Airport (max 430 km per uur)

De Maglev is de snelste magnestisch zwevende trein ter wereld en rijdt heen en weer van (LongYang Rd.) naar Pudong International Airport. De 30 kilometer lange trip van het vliegveld naar Shanghai, duurt 8 minuten en de topsnelheid is 430 km/uur. Het wisselt per tijdstip van de dag of de trein 430 km per uur rijd. Op sommige vaste momenten op de dag rijdt hij niet op topsnelheid. Als je met het openbaar vervoer vanaf het vliegveld naar de binnenstad gaat is een route met de Maglev het snelst. Een enkele reis kost 50RMB. Bij LongYan Road kun je overstappen op het metronetwerk.

FIETSEN & E-BIKES

Veel mensen verplaatsen zich in Shanghai per fiets of E-bike (electrische scooter). Wanneer je door Shanghai loopt zullen de vele ‘shared bikes’ je meteen opvallen, want heel Shanghai staat vol met ‘mobikes‘ en ‘ofo’ fietsen, fietsen die voorzien zijn van een chip en die je kunt openen met een app op je mobiele telefoon, deze apps zijn beide in het engels beschikbaar. Een ritje kost ongeveer tussen de 1 en 3 RMB voor een half uur. Veel mensen kopen ook zelf een fiets of e-bike, wanneer je een e-bike koopt ben je wel verplicht deze te registreren. Fietsen en e-bikes kun je bijvoorbeeld kopen bij de grotere Carrefours, daar helpen ze je ook met registratie (= verplicht).