Medische zorg

/Medische zorg
Medische zorg2018-09-18T02:49:01+00:00

De gezondheidszorg in Shanghai is anders opgezet dan in Nederland. Kwaliteit en prijs verschilt enorm en het taal en cultuurverschil maakt het er vaak niet makkelijker op hieronder leggen we kort de belangrijkste verschillen uit en geven tips over waar je naartoe kunt voor goede gezondheidszorg, lees hieronder meer of klik door naar:

Medische verzekering

Een medische verzekering is een must. De medische kosten zijn over het algemeen hoger dan in Nederland, dus schrik niet! Consulten en medicijnen worden meestal direct betaald (kan ook per creditcard) in de speciale kliniek voor expats die vaak in een lokaal ziekenhuis gevestigd is. Medicijnen worden in principe direct meegenomen en afgerekend (op doktersvoorschrift).

Als je een lokaal contract hebt, en dus niet bent uitgezonden door een Nederlands bedrijf, dekt de verzekering de speciale ziekenhuizen voor buitenlanders vaak niet. Denk hier goed aan bij het onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden. Veel Nederlanders met een lokaal contract nemen daarom een verzekering via commerciële Nederlandse verzekeringsbedrijven. Het beste is om dit in Nederland te regelen, voordat je naar Shanghai afreist.

Tip! Informeer voor uw vertrek nog of een algemeen medisch onderzoek nodig is in verband met de toewijzing van het visum.

Lokale ziekenhuizen

In lokale ziekenhuizen wordt prima reguliere gezondheidszorg geleverd door medisch goed geschoold personeel. Dit is de goedkoopste variant van gezondheidszorg. Lokale ziekenhuizen zjjn echter overvol. Gezien door Nederlandse ogen, is het ook erg chaotisch en bijzonder onpersoonlijk. Verder spreekt het personeel vaak erg weinig Engels. Daarom kiezen weinig Nederlanders voor deze optie.

Speciale klinieken voor buitenlanders

Als expat kun je in Shanghai het beste naar speciale klinieken voor buitenlanders gaan. Deze speciale klinieken hebben nieuwe en betere faciliteiten en apparatuur en vaak zijn hier artsen werkzaam die in het buitenland getraind zijn. Er komen steeds meer medische facilitieiten beschikbaar in Shanghai. Het cultuurverschil, de wijze van benadering van ziekten en omgaan met patiënten is daarmee nog niet verdwenen. Je kunt daarom voor verrassingen komen te staan, ook al zijn er vakbekwame (ook westerse) artsen werkzaam.
Het fenomeen “huisarts” zoals in Nederland opgezet kent men hier niet. Een “family” dokter is wat het meest in de buurt komt, maar ook daarvoor moet je naar een “ziekenhuis” toe.

De meest bekende “expat ziekenhuizen”, zijn :

Nederlands sprekende artsen en hulpverleners in Shanghai

Hieronder een lijst van Nederlands sprekende artsen en hulpverleners in Shanghai.

Sarai Nietvelt
Huisarts shanghai united familiy hospital 4006393900

Christina Sepmeijer
Keel neus oorarts Shanghai united family hospital puxi/pudon 4006393900

Wanda Tan
Huisarts Sino united Shanghai 4001862116

Julia Freiberga
Tandarts cidi dental clinic puxi/Pudong tel 02151154575

Janne Buys
Physiotherapeut, The clinic international Shanghai tel 33688801

Derk Rietveld
orthopedisch chrirurg/sportsmedicine
shanghai united familiy hospital Puxi/Pudong 4006393900

Ans Hooft
Counsel (pyschologie)
Vertrouwlijn www.lifeline-shanghai.com
www.counselshanghai.com

Juke van der Scheer
Physiotherapeut (bekkenbodem/McKenzie)
Body and Soul Clinics (www.tcm-shanghai.com) tel 64616550
Ferguson women’s health (800 huashan road, tel 4000993929)